渐日很 新手上路
  • 凤凰单枞
  • 茉莉花茶
  • 大红袍
  • 西湖龙井
  • 碧螺春
  • 太平猴魁
  • 普洱茶熟茶
  • 铁观音
最新会员
  • 天茗站长

天茗站长

• Xx2017大步向前

Xx2017大步向前

• 救救口吃谛

救救口吃谛

• 时光正好864

时光正好864

• 邵阳铁观音团购

邵阳铁观音团购

• 我爱吕洞宾

我爱吕洞宾

• 终遇你

终遇你

• 殇之褂

殇之褂

• 帅鸽路美

帅鸽路美

• 小正确蒙

小正确蒙

• 糖薇儿的小窝

糖薇儿的小窝

• 那些年的人2017

那些年的人2017

• 大小姐

大小姐

• 御风而行2017

御风而行2017

红茶菌:南宁人第一次全部便宜保健饮料的记忆(南宁口语文)

19 / 604
渐日很 发表于 6 天前 | 显示全部楼层 |阅读模式
罗伟鹏、李劲鹰、罗小军、国梁/文

旧时,南宁人食嘅嘢母多,而家想起家,有几样嘢印象仲系好深嘅,比如讲:炮米花、揼叮糖、鸡蛋饼、玻珠糖、鼻锅屎等,差母多就系阿几样。

实在,仲有一样嘢,大师一建都饮过,而且大大都屋企都做过,讲出嚟你哋肯建都有印象,阿样嘢就系那时全南宁都兴做嘅饮料——红茶菌。假如讲得母错嘅话,红茶菌系南宁头一批保健养生饮料。

红茶菌到底系咩嘢?你问而家嘅年轻人,佢哋必定个个都矇喳喳。但系从40后到60后嘅“老嘢”,一建都清清楚楚。

记得系上个世纪80年月初,红茶菌起头从日本传过嚟,传到南宁母几耐,南宁人恰似发痴咁,家家户户都做红茶菌。浸红茶菌阿种玻璃盎,就系平常腌柠檬、酸梅哋种盎。

红茶菌又喊做“海宝”、“胃宝”,系使糖、红茶、水再加菌种经过浸泡发酵后做成嘅,阿只样恰似浸住一只大海蜇咁,一般浸够一个星期左右便可以饮赖。功效母错,可以活血养胃、调理血压、改良就寝等。

有一次我哋同学集会系外底食饭,饮得差不多有哋捞咩吤时辰,有个同学无意中撩起话题倾起红茶菌,一会儿个个都兴合合,你一句,我一句——

班花阿芬讲:“红茶菌酸酸甜甜,确切好饮。撸阵时去同学屋企耍,边个屋都睇见有一两瓶咁嘅嘢,而且大大都都放系客厅。”

北国街“一枝花”卫红讲:“我又见好饮捏!阿阵时听大人讲,饮阿只嘢对身材真系好好嘅。之前兄弟姐妹多,浸几多红茶菌都母够饮,所以我经常趁我老豆老乸母系屋嘅时辰,偷偷笔几壳出嚟饮。”

留级生阿施讲:“痴嘿,我睇见都母想饮赖!望起家就恰似医院里底使福尔马林浸住器官阿种瓶,饮起家似督尿咁,酸酸馊馊,母识几嘿肉酸。”

实在,而家我哋至识得,红茶菌原身就母系日本人发现嘅,先系起源我哋渤海一带,后嚟挨人带到前苏联,再系高加索一带培育利用。到赖1953年,日本嘅一个俄文女教员从高加索带返日本培育,然后再又从日本传播到天下各地。

流弦的僮 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
红茶菌我都做过,开始做挨屋企的大人骂"东嘿做,西嘿做",后来啊哋大人拿来饮后,见好饮仲买茶叶叫我一次多做几瓶,

砖头儿史 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
从来没有听说过。黑纹哦。

骗你是小小小狗 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
又是豹纹(爆文)

期望度的 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
饮冰花。冰花这个词在90年代头两年的夏天火得黑纹。见面不问吃过饭没,问去不去饮冰花。[抠鼻]

本溪铁观音行业 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
红茶菌可以食吗?

欺诈师844 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
细阵时饮过,屋起以前浸赖一盎,饮起身酸酸甜甜好开胃,有D似酸梅汤咁,而家好耐母见过赖。

只当耳边风诎 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
红茶菌我做个,食过好耐呀。

跳梁小丑2017 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
到现在我仲係自己做一缸,有160斤,耐不耐椤出嚟煮菜

贝波熊 发表于 6 天前 | 显示全部楼层
阿芬 卫红 留级生……丢哪醒 南宁边个角落都有[捂脸][捂脸][捂脸]